Skip to content

David – maailman kaunein patsas

Firenzen Daavid-patsaalla voit nähdä mestarin allekirjoituksen. Yksi elävä patsas on erilainen kuin muut.
Marmoripatsas valmistui vuonna 1504, ja voit ihailla Michelangelon luovia ratkaisuja. David, itsevarma ja itsevarma hahmo, ilmentää renessanssin henkeä.

Daavid-patsas kuvaa itsevarmaa Goljatia.

Vaikka tämän patsaan mittasuhteet eivät ole luonnollisia, sen pää ja ylävartalo ovat merkittävämpiä kuin todellinen esine. Tämä johtuu siitä, että patsasta tulee tarkastella alhaalta ja kaukaa. Davidin rento, epäsymmetrinen asento heijastaa hänen lihaksikkaisiin raajoihinsa varastoitunutta energiaa.

Davidin silmät katsovat eri suuntiin. Tämä luo illuusion, että patsas seuraa Davidin katsetta ja muuttaa ilmeään pyöriessään.

Katso myös Daavidin sukuluettelot. Vaikka Daavid oli juutalainen, patsaassa on esinahka. Daavid oli firenzeläisille tärkeä symboli. Se ylitti Raamatun tarinat. David puhui heille pienen kaupunkivaltion puolustamisesta vielä suurempaa vastaan.

On melkein ironista, kun otetaan huomioon, että Daavid on yli viisi metriä pitkä, että hän on Goljatin patsas.

Michelangelon mestariteos oli David.

Michelangelo oli patsaan kuvanveistäjä. Hän oli myös suuri renessanssin yleinen nero, kuvanveistäjä ja taidemaalari Leonardo da Vinci, arkkitehti, runoilija ja arkkitehti.

Michelangelon muita merkittäviä töitä ovat Sikstuksen kappelin ja Pietarinkirkon freskot. Hän suunnitteli nämä. Michelangelon Pieta-patsas kuvaa Mariaa pitelemässä ristiinnaulittua Jeesusta sylissään. Se sijaitsee Pietarinkirkossa.

Jonottamisen välttämiseksi Daavid-patsas löytyy Accademia Di Belle Arti di Firenze -galleriasta.

Jäljennös sijaitsee Palazzo Vecchion ulkopuolella.